11. 11. 2016

Požitavské Krížne cesty

Na križovatkách ciest ľudia odpradávna stavali kríže, zvonice, kaplnky, božie muky a iné tzv. "malé sakrálne pamiatky".  Tieto stavby boli obvykle situované hlavne na križovatkách ciest (krížnych cestách), alebo na miestach ktoré boli niečím výnimočné. Stali sa tam zjavenia, vyvieral tam liečivý prameň a podobne. Niekedy ich zase zvykli stavať pri významných udalostiach, výročiach alebo ako ochranu pred nečistými silami, alebo jednoducho ako poďakovanie Bohu za ochranu. Tieto pamiatky ma už od detstva zaujímali a tak som sa pokúsila zdokumentovať aspoň zopár posledných, ktoré ešte nezničil zub času alebo ľudská ruka. Na fotkách vidno, že o niektoré sa miestny ľudia ešte stále starajú, niektoré dokonca prešli nedávno rekonštrukciou, no niektoré sa bohužiaľ rekonštrukcie nedočkali a zrejme už ani nikdy nedočkajú.
***
Toto je asi najznámejšie pútnicke miesto v Požitaví - Studnička v Novej Vsi nad Žitavou. Odpradávna tu vyviera prameň vody a jeho okolie je opradené mnohými povesťami. Traduje sa, že voda z tohto prameňa je liečivá. Pravdepodobne v auguste roku 1860 sa tu odohralo zjavenie Panny Márie a odvtedy je studnička označovaná ako  pútnické miesto Panny Márie Kráľovnej. Ide o jediný pútnický areál s touto patrónkou, z tohto obdobia v strednej Európe.




***
Táto krásna a zachovalá Božia muka z roku 1849 stojí na poľnej ceste vedúcej k studničke.



***
Rovnako aj tento krásny kríž sa nachádza v "novianskom" chotári.




***
Táto nádherná socha svätého Jána Nepomuckého v životnej veľkosti stojí pri Slepčianskej priehrade.




***
Veľmi starý kríž pri ceste do Slepčian. V dolnej časti kríža je vidno aj akýsi pokus o záchranu a dokonca čerstvé kvety vo váze.



***
Prekrásna a veľmi stará kaplička v poli pri Slepčanoch.



***
Krásne, zachovalé Božie muky pri Malých Chrášťanoch. Podľa ich stavu a kvetinovej výzdoby je zjavné, že sa o ne niekto pravidelne stará.



***
Pekný "rodinný" kríž pri Veľkých Chrášťanoch z roku 1937, ktorý dodatočne dostal ochrannú drevenú striešku.



***
Krásny starý kríž z Jelenca, aj s kvetinovou ohrádkou.



***
Kaplička v Nevericiach, s kahancami a čerstvými kvetmi vo vázach.



***
Pekný kamenný kríž v Ladiciach, s nápisom v maďarčine.




***
Zaujímavá, veľmi stará a krásna kaplička z Ladíc.



***
A na záver moje obľúbené miesto. Okolo tohto starého topola som chodila celé roky minimálne dva krát denne, do školy a zo školy. Bola na ňom pripevnená malinká drevená kaplička so soškou, o ktorú sa miestne ženy starali. Ako dieťa ma vždy fascinovalo, keď sme okolo nej prechádzali autobusom a polovica autobusu sa pri kapličke prežehnala... takú moc kedysi mala, malá kaplička na starom topole...


Ešte pred pár rokmi tam bola aj malá soška, no dnes vyzerá takto.... prázdna a opustená.


***
Poďakovanie.
Ďakujem spoluatorke tohto článku (mojej dcére), ktorá mi krížne cesty nafotila pri svojich potulkách na bicykli. Ak bude tento rok pekné počasie na cyklotúry, možno bude aj ďalšie pokračovanie článku - Požitavské Krížne cesty 2.


10 komentárov:

  1. S blogovaním ste skončili? Na vašom blogu som sa ocitla kvôli soche Nepomuckého v tomto článku. Som totiž zberateľkou sôch sv. Jana Nepomuckého a som rada, keď sa dozviem o tom, kde je ďalšia. Netušila som, kde sú Slepčany, ale Google mi to už prezradil a pohľad na mapu mi napovedal, že výpravu za fotkou tejto sochy môžem spojiť s návštevou arboréta v Mlyňanoch, kam som sa chystala už túto jar a zámer som nezrealizovala. Požitavie vôbec nepoznám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň želám, ďakujem za pekný komentár, vďaka ktorému som objavila Váš zaujímavý projekt (blog) :)
      Nie, neprestala som blogovať, len času je málo. Momentálne sa na blogu venujem viac receptom, ale dúfam že teraz cez zimu sa mi podarí pridať aj zopár "zameškaných" článkov (mám nafotené aj pokračovanie Krížnych ciest). A arborétum v Mlyňanoch odporúčam navštíviť v máji, keď tam kvitnú rododendrony :)

      Odstrániť
    2. Práve preto som písala o jari, lebo krásu kvitnúcich rododendronov by som si nerada nechala ujsť. Ako žiačka základnej školy som raz v Mlyňanoch bola, bolo to tiež na jar. Odvtedy ubehlo niekoľko desaťročí a viac som sa tam nedostala. Posledný článok som tu našla pomaly spred roka. Myslela som si preto, že ste to tu už vzdali. Nenašla som však archív, kde by som sa presvedčila, že je to naozaj posledný článok, ten z januára 2017. Pekný večer prajem!

      Odstrániť
    3. Aj ja Vám pekný večer prajem.
      Ako som Vám už odpísala pod receptom na hlavnej stránke, z praktických dôvodov (aby sa mi nemiešali spolu recepty a články o všeličom) som blog rozdelila na dve časti. Teraz sa nachádzate v časti záhrada: http://receptyzmojejkuchyne-zahrada.blogspot.sk/ a posledný článok je naozaj spred roka... Žiaľ, času je málo a ja mám len dve ruky a deň má stále len 24 hodín :) Recepty zasa nájdete na hlavnej stránke blogu :http://receptyzmojejkuchyne.blogspot.sk/.Blogy sú navzájom prepojené aby vizuálne vyzerali ako jeden celok. Preto aj nemám archív, bolo by to pre návštevníkov zbytočne mätúce :) Viem, že to nie je ideálne riešenie, ale na starom blogu (kde som kedysi dávno začínala), som mala z článkov a receptov už taký miš-maš, že som sa v tom už ani sama nevyznala. Pri sťahovaní blogu som sa to pokúsila trochu sprehľadniť a upratať :) Toto riešenie má samozrejme aj svoje nedostatky, na jeden z nich ste práve narazila :)

      Odstrániť
    4. Dobrý večer, aj tak ste to s tými dvomi stránkami blogu zvládli bravúrne. Ja som sa o to tiež pokúšala nielen na Blogspote, aj na WordPresse, ale nepodarilo sa mi to. Na jednom blogu o Bratislave mám aj podstránku, no tú doteraz skoro nikto neobjavil.
      Podľa všetkého už blogujete dlho a že som vás objavila až teraz, sa čudujem. Ja to asi tým, že kulinárske blogy pravidelne nesledujem. V minulosti som nejaké tri-štyri sledovala, ale už som ich prestala. Varenie je pre mňa viac povinnosť ako zábava, pečiem len veľmi málo a kvôli sebe by som nemala piecť vôbec. Nielen ručička na váhe stále stúpa hore, ale aj ukazovatele rôznych lekárskych vyšetrení :-(

      Odstrániť
    5. Ďakujem za pozitívnu spätnú väzbu, to vždy poteší :) Ano, blogujem už dosť dlho (od r. 2010), len toho času bohužiaľ nie je nazvyš a tak to tu občas veru trochu aj zanedbávam :( Varenie a pečenie ma zatiaľ baví, možno aj preto že mám zatiaľ pre koho vyvárať a vypekať, čo sa ale určite časom zmení... Rodina sa bohužiaľ postupne zmenšuje, niektorí členovia sa osamostatňujú, niektorí odchádzajú navždy... Nuž, ale taký je už život...

      Odstrániť
  2. Zdravím! Zajtra idem do Zlatých Moraviec a do arboréta. Rada by som sa aj s tou sochou Nepomuckého stretla :-) Držte mi palce, aby som tú Slepčiansku priehradu našla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Srdečne ďakujem za krásny pozdrav. Držím palce a šťastnú cestu prajem :)
      A ked už budete v "našich" končinách, odporúčam navštíviť aj Studničku v Novej Vsi nad Žitavou, je to celkom blízko.

      Odstrániť
    2. Práve študujem cestovné poriadky, nie som z nich nadšená. Do ZM prídem niečo po desiatej a neviem, kedy sa dostanem do Viesky nad Žitavou. Priamo do arboréta mi ide autobus až okolo obeda, keby som išla skorším, zdá sa mi to dosť ďaleko - ukazujemi mi viac ako dva kilometre zo zastávky autobusu. Takže uvidím, čo všetko zajtra stihnem. No aspoň že som sa konečne rozhýbala, pozerala som sa na dátum, kedy som vám to sem písala. Už to budú pomaly aj dva roky. Ďakujem za okamžitú odozvu! Ešte idem pozerať spojenia domov, to by som chcela cestovať na Nové Zámky vlakom.

      Odstrániť
    3. Ešte doplním.
      Googlila som aj tú Novú Ves nad Žit. Zaujal ma tam ten turecký most, Studnička ma neoslovila. Asi je to len nejaké pútnické miesto. Sochy Nepomuckého nezbieram z cirkevného pohľadu, ale ako historické objekty :-)

      Odstrániť

Ď A K U J E M za návštevu môjho blogu a príjemný deň Vám prajem... JANA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vyhľadávať v tomto blogu



SUROVINY PODĽA ABECEDY

A  C  Č  G  H  J  K  M  N  O  Š  T  V  U  Ž